Je zelfvertrouwen terugvinden met de Wim Hof Methode

februari 13, 2022 0 Door admin

Zit jij al een tijd niet lekker in je vel en lukt het je maar niet om je voor een langere tijd goed te voelen? Ik ken dit gevoel. Eind 2019 raakte ik “burn-out” en sindsdien had ik veel last van vermoeidheid, stress en angstklachten. Dit veranderde toen ik in oktober 2021 de Wim Hof Methode toegewijd begon te volgen.

“Als de biochemie van je lichaam uit balans is, kan je wilskracht weinig beginnen”
In oktober van afgelopen jaar zat ik één jaar bij een psycholoog. Ik was dus al een tijd aan de slag met haar tips, maar ik voelde me nog steeds regelmatig overprikkeld, extreem vermoeid of ik werd ziek. Ik wilde weer leuke dingen doen, maar ik leek telkens terug te vallen. Ik begon me steeds meer dingen af te vragen. Hoe kan het dat ik vroeger zoveel kon en nu zo weinig lijk te kunnen? Ik ben toch een doorzetter, waarom lukt het me dan niet om zelfs de kleinste dingen te ondernemen? Ik wist dat ik iets wezenlijks in me miste, maar ik kon er niet de vinger op leggen wat. Totdat ik in het boek van Wim Hof de zin las:  “Als de biochemie van je lichaam uit balans is, kan je wilskracht weinig beginnen.” Ik wist meteen: “JA, dit is het! Dit is wat ik nodig heb. Dit gaat me helpen om me écht beter te gaan voelen”

Hoe werkt de Wim Hof Methode?
De Wim Hof Methode bestaat in essentie uit drie onderdelen: diepe ademhalingsoefeningen, herhaaldelijke blootstelling aan kou en mindset.

Waarom werken de diepe ademhalingsoefeningen?
Door de diepe ademhalingen slaat je lichaam in een korte tijd heel veel zuurstof (O2) op, terwijl het niveau van kooldioxide (CO2) laag is. Dankzij het hoge zuurstofniveau stromen afvalstoffen sneller je lichaam uit en kan je lichaam zich ontdoen van ontstekingen. Je lichaam ‘reset’ zich als het ware en komt hiermee weer in zijn natuurlijke balans.

Waarom werkt de herhaaldelijke blootstelling aan kou?
Alles, iedere prikkel, is stress. Koudetraining is een vorm van tijdelijke stress, waarmee je jezelf traint om hier beter mee om te gaan in het dagelijks leven. Jezelf kortstondig blootstellen aan de stress van bijvoorbeeld kou, noem je een hormetische prikkel. Dit is een prikkel die van korte duur en niet te heftig is, waardoor je lichaam er gezonder en sterker van wordt. Tijdens bijvoorbeeld een koude douche, vernauwen je bloedvaten zich tijdelijk (je bloeddruk is dan tijdelijk hoog), waardoor je bloedcirculatie verbetert. Ook creëer je met een koude douche nieuwe neurologische paden, waardoor je je geest traint om beter met stress om te gaan.

Wat wordt bedoeld met mindset?
Met mindset wordt je focus en intentie bedoeld. Als eenmaal je lichaam weer in balans is (dankzij de diepe ademhalingen en de blootstelling aan kou), vergroot je je innerlijke helderheid en kan je je geest gemakkelijker voor je laten werken. Je kan dan je wilskracht weer bewust koppelen aan je geest, waardoor je weer kan doen wat je wil doen.

Wat heeft de Wim Hof Methode mij gebracht?
Twee jaar lang heb ik nauwelijks leuke dingen kunnen doen, omdat mijn zelfvertrouwen ver te zoeken was. Telkens weer viel ik voor mijn gevoel terug in vermoeid of overprikkeld raken en daardoor begon ik steeds meer te geloven “ik kan het niet aan” of “ik doe het niet goed”. Dankzij de Wim Hof Methode heb ik weer vertrouwen in wat ik doe en het geloof dat ik er op een natuurlijke manier van kan herstellen. Het is alsof mijn oude conditionering, mijn oude geloof, is doorbroken. Ik voel me er een heel ander mens door.

Voorheen kon ik moeilijk mijn concentratie ergens bijhouden. Mijn geest zwierf dan alle kanten op. Nu ben ik veel helderder van geest en heb ik het gevoel dat ik de controle heb over waar ik met mijn aandacht heenga. Nog steeds word ik soms minder lekker wakker (bijvoorbeeld met een zwaar hoofd) en dan merk ik dat mijn gedachten bijvoorbeeld afdwalen naar het afzeggen van een afspraak. Als ik vervolgens (zoals altijd in de ochtend) een halfuur de ademhalingsoefeningen doe, voel ik me heel anders. Dan zijn die belemmerende gedachten weg en voel ik de kracht en helderheid om te doen wat ik me heb voorgenomen. Alsof mijn geest weer is gereset.

Zoals gezegd leg je door herhaaldelijke blootstelling aan kou, nieuwe verbindingen aan in je hersenen. Tijdens een koude douche zorgt dit er bij mij voor dat ik voel: “Het is oké. Je bent veilig. Je kan dit aan”. Alleen dan zijn dit geen woorden, maar is het een krachtig gevoel.

Mijn praktische tips om de Wim Hof Methode zelf te beoefenen
Doe de ademhalingsoefeningen met de WHM app. Als je nog nooit de diepe ademhalingsoefeningen hebt gedaan, kun je beginnen met een begeleide oefening, bijvoorbeeld met deze Youtube video, begeleid door Wim Hof: https://www.youtube.com/watch?v=70qmwQKz0pE. Zelf gebruik ik de app ‘WHM’ (Wim Hof Methode). Je hebt dan een gratis “breathing bubble”, waarbij je tijdens je ademhalingsoefeningen gebruik kan maken van een timer, de stem van Wim Hof en kan kiezen voor ontspannen achtergrondmuziek.
Bouw de blootstelling aan kou geleidelijk op. Aangezien mijn gezondheid niet optimaal was voordat ik begon met koudetraining, startte ik met rustig opbouwen. Ik begon met vijftien seconden koud afdouchen en had de kraan niet helemaal, maar gedeeltelijk op koud staan. Ik denk dat het aan het begin belangrijk is om eerlijk te zijn tegen jezelf. Als je vaak ziek bent of je kunt voor je gevoel minder goed omgaan met stress, begin dan met heel rustig opbouwen. Kleine stappen zijn ook stappen.
Stel een (begin)doel en houd je eraan. Een koude douche kan oncomfortabel zijn, maar het belangrijkste is (zeker in het begin) dat je het gewoon doet. Het is makkelijker vol te houden als je voor jezelf een doel stelt. Zelf begon ik op 6 oktober 2021 en had ik met mijzelf afgesproken om minimaal tot het het einde van het jaar iedere dag een koude douche te nemen. En misschien heb je er wat aan: op de twintigste dag merkte ik dat ik echt zin had om de douche naar koud te draaien. Houd dus vol 😉
Probeer telkens weer met je aandacht terug te keren naar je ademhaling. Tijdens het doorstaan van een koude douche, zit de sleutel hem in het bewust je aandacht richten op je ademhaling. Probeer dus niet na te denken, maar volg gewoon je ademhaling. In het begin zal je ademhaling heel hoog en snel gaan, daarna wordt die relaxter. In het begin vond ik het heel moeilijk om onder een koude douche te staan en mijn aandacht bewust bij mijn ademhaling te houden (aandacht is een spier die je moet trainen), maar nu kan ik dankzij die aandacht de rust in mijzelf vinden.
Koop het boek van Wim Hof en lees er af en toe een passage uit. Ik heb zelf het boek van Wim Hof gekocht en vind het fijn om er af en toe een passage uit te lezen. Dit versterkt mijn vertrouwen in de methode, waar ik weer kracht uit kan putten.

“Weer lekker op mijn eigen kracht”
De Wim Hof Methode is voor mij echt een gamechanger. In mijn geval heb ik weer het geloof dat ik dingen aankan. Dat ik weer dingen kan doen en dat ik er op een natuurlijke manier van kan herstellen. Mijn traject bij de psycholoog is in januari, na ruim een jaar behandeling, stopgezet. In de woorden van mijn psycholoog kan ik het vanaf nu “weer lekker op mijn eigen kracht” doen.

Hartelijke groet,
Bart